Skip to content

4 zaken waarvoor je als ondernemer juridisch advies kan aanvragen

2 minuten

Als ondernemer wil je je vooral bezighouden met datgene wat je het beste kan: het leidinggeven aan jouw bedrijf. Aan andere zaken, zoals juridische situaties, wil je je tijd en energie liever niet besteden. In dat geval is het handig om een jurist in dienst te hebben die deze zaken uit handen neemt. Wil je weten in welke gevallen jij een jurist kan inschakelen, lees dan dit artikel.

Een conflict met een klant of zakenrelatie

Soms ontstaat er een conflict tussen jou en je klant of zakenrelatie. Wellicht verschillen jullie van mening over de afspraken die er zijn gemaakt. Het kan ook voorkomen dat een klant weigert te betalen. Misschien is hij niet tevreden met de producten of diensten die je hebt geleverd. In dat geval is het handig om een jurist in te schakelen.

Weigert een klant te betalen, dan kan je er ook voor kiezen om een incassobureau in te schakelen. Deze contacteert de klant op meerdere manieren om zo de betaling te laten plaatsvinden. Jij hoeft dan geen tijd te besteden aan het herhaaldelijk contacteren van de klanten.

Voor financiële zaken

Het is voor ondernemers belangrijk dat zij hun financiële zaken op orde hebben. De wet stelt allerlei eisen aan bedrijven en de financiële administratie. Om hier altijd aan te voldoen en de administratie zo goed mogelijk op orde te hebben, kan je een jurist inschakelen. In dat geval zal het gaan om een fiscaal jurist. Deze is op de hoogte van alle actuele weten en regelgeving rondom financiële zaken voor bedrijven. Ook kan een fiscaal jurist advies geven over kwesties rondom belasting.

Het opstellen van een officieel document

Ben je van plan om een officieel document op te stellen, schakel dan ook zeker juridisch advies in. Deze zorgt ervoor dat de teksten goed in elkaar zitten. Dat voorkomt dat je later in de problemen komt. Je kan een jurist bijvoorbeeld inschakelen om contracten en algemene voorwaarden op te stellen.

Bij een rechtszaak

Tot slot heb je juridisch advies nodig wanneer je te maken krijgt met een rechtszaak. Hierbij is het onderscheid tussen een jurist en een advocaat belangrijk. Komt jouw zaak daadwerkelijk voor in de rechtbank, dan heb je een advocaat nodig. Alleen een advocaat mag zaken bepleiten in de rechtbank. Kom je voor bij een kantonrechter, dan is een jurist voldoende. Is er nog geen sprake van een rechtszaak maar voel je wel een dreiging, dan kan je ook een jurist inschakelen om advies te vragen.

Back To Top