In elk bedrijf gaat wel eens iets mis. Soms begrijpen mensen elkaar niet zo goed of zijn afspraken onduidelijk, waardoor misverstanden ontstaan. Een arbeidsconflict met een medewerker is voor beide partijen een vervelende zaak, maar heel vaak was zo’n situatie goed te voorkomen geweest. Ze zeggen wel eens: waar er twee strijden, hebben er twee schuld. Laat het niet zo ver komen dat een rechter zich over die schuldvraag moet buigen!
Een goede arbeidsovereenkomst opstellen
In de meeste bedrijven is het bij het aangaan van een dienstverband gebruikelijk om een arbeidsovereenkomst op te stellen. In sommige gevallen is zo’n overeenkomst gekoppeld aan een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) maar dat geldt lang niet voor alle bedrijven. Zelfs een schriftelijke overeenkomst is niet wettelijk verplicht, maar juist wanneer er een conflictsituatie ontstaat, ben je als werkgever blij als je zaken goed hebt vastgelegd. Het is daarom helemaal geen gek idee om een arbeidsovereenkomst al bij voorbaat te laten opstellen door een arbeidsrechtadvocaat en op die manier de meest voorkomende problemen daarmee al goed af te dekken. Heb je al een arbeidsovereenkomst gesloten? Dan kun je die alsnog door een expert laten checken. Mogelijk kun je op basis van de verkregen adviezen het document in onderling overleg herzien.
Meest voorkomende kwesties
De meest voorkomende kwesties met betrekking tot arbeidsrecht gaan over ziekte en ontslag, met in het verlengde daarvan reorganisaties bij bedrijven. Welke rechten en plichten heb je bijvoorbeeld als werkgever, wanneer een medewerker langdurig ziek is? Ben jij verplicht om alternatief werk aan te bieden en moet de werknemer dit te allen tijde accepteren? Meningsverschillen hierover kunnen uitgroeien tot conflicten. Bij een reorganisatie kan iemands baan op de tocht staan. Maar waarom moet de één wel vertrekken en de ander niet? Al deze zaken kunnen je pad kruisen als je ondernemer bent. Het is zaak om hier zorgvuldig mee om te gaan. Bedenk dat je bij voorbaat veel misverstanden kunt voorkomen, wanneer je altijd goed beslagen ten ijs komt.
Ontslag op staande voet
Soms hoor je wel eens dat iemand op staande voet is ontslagen. Voordat zoiets gebeurt, heeft er meestal al het nodige plaatsgevonden. Zo’n ontslag mag namelijk nooit plaatsvinden zonder geldige reden. Stelen of frauderen zijn geldige redenen, maar ook als iemand werk weigert kan dat een reden voor ontslag zijn. Win tijdig informatie in, zodat je gedoe hierover kunt voorkomen.