Skip to content

Koffie op kantoor: hoeveel drinken we?

2 minuten

Uit recent onderzoek blijkt dat de gemiddelde werknemer in Nederland dagelijks zo’n vier kopjes koffie drinkt. Tel je het aantal werkdagen in een maand erbij op, dan kom je al snel boven de 80 kopjes uit. Als je dit doortrekt naar grotere teams, groeit de koffievraag razendsnel. Voor een klein team van vijf mensen kan dat bijvoorbeeld leiden tot een maandverbruik van 440 kopjes, wat neerkomt op zo’n vier kilogram koffie. Hoeveel koffie heeft jouw team eigenlijk nodig?

De groeiende behoefte in grotere teams

Wanneer een team groeit naar vijf tot tien medewerkers, schiet de koffieconsumptie omhoog naar 880 kopjes per maand. Voor een team van tien FTE’s heb je dan een koffiemachine zakelijk nodig met ongeveer acht kilogram koffie. En als het team verder uitbreidt naar tien tot vijftien medewerkers, verandert er niet veel. Gemiddeld drinkt iedere werknemer daar zelfs 4,5 kopjes per dag, wat resulteert in maar liefst 1.485 kopjes koffie per maand. Dit komt neer op ongeveer 13,5 kilogram koffie.

Koffie als bron van energie en inspiratie

Koffie doet meer dan alleen energie geven; het stimuleert ook creativiteit. Bijna de helft van de werknemers zegt productiever te zijn met een lekker kopje koffie in de buurt. Dit blijkt uit onderzoek van Ruigrok Netpanel, waaruit ook naar voren komt dat meer dan 70% van de werkende Nederlanders regelmatig koffie op het werk drinkt. Met gemiddeld 23,2 miljoen kopjes koffie per dag is de invloed van dit drankje op de werkvloer enorm.

Koffie en werkplezier

Een goede kop koffie op kantoor draagt niet alleen bij aan een hogere productiviteit, maar verhoogt ook het werkplezier. Volgens hetzelfde onderzoek zegt 58% van de werknemers dat ze meer plezier in hun werk hebben als ze kunnen genieten van een lekkere koffie. Bijna 60% van de mensen zou zelfs bereid zijn om te betalen voor een goede kop koffie op de werkplek. Dit laat zien hoe belangrijk koffie is voor de algehele werknemerservaring. Hoe zou een betere koffiekwaliteit de sfeer op jouw werkplek kunnen verbeteren?

De voorkeur voor verschillende koffievarianten

Op kantoor heb je verschillende soorten en smaken koffie. Zwarte koffie is de meest populaire keuze, maar cappuccino en espresso zijn ook erg in trek. Wist je dat 60% van de Nederlandse werknemers voorkeur geeft aan cappuccino op het werk? Vooral onder vrouwen ligt dit percentage zelfs op 73%. Dit laat zien hoe belangrijk een divers koffieaanbod is voor de tevredenheid van werknemers.

De rol van koffie in de werksfeer

Koffie is gewoon nodig voor de sfeer op de werkvloer en wordt vaak gezien als een sociale drank die mensen verbindt. Bijna 80% van de werknemers denkt dat goede koffie bijdraagt aan een positieve atmosfeer op kantoor. Als de koffievoorziening op peil is, kan dat de algehele motivatie flink verhogen. Onderzoek laat zien dat 62% van de werknemers zich meer gemotiveerd voelt om aan de slag te gaan wanneer de koffie goed is.

Back To Top