Skip to content

Hoe beheer je een wagenpark? 3 tips om dit efficiënt te doen

2 minuten

Het beheren van een wagenpark kan een uitdagende taak zijn binnen een bedrijf. Al helemaal wanneer het wagenpark een groot aantal voertuigen en verschillende bestuurders heeft. Een goed beheerd wagenpark kan zorgen voor een langere levensduur van de wagens en kan ook kostenbesparend zijn. We geven je wat praktische tips om een wagenpark efficiënt te beheren.

Gebruik goede software

Bij het beheren van een wagenpark krijg je te maken met heel veel verschillende soorten gegevens. Niet alleen van de auto’s zelf, maar ook van de onderhoudsschema’s, rijgedrag en het brandstofgebruik van alle voertuigen. Het gebruik van goede software zal dit aanzienlijk makkelijker kunnen maken om te organiseren. De software biedt een goed inzicht en overzicht in je wagenpark en helpt ook bij het plannen van routes, bijhouden van kosten en andere administratieve taken. Je kunt ook kiezen voor het wagenparkbeheer uitbesteden. Zo hoef je er zelf minder aandacht aan te besteden en weet je zeker dat je geen belangrijke punten vergeet.

Het belang van onderhoud

Om je wagenpark in goede conditie te houden, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Dit verlengt niet alleen de levensduur van de voertuigen, maar verkleint ook de kans op reparaties of uitval, wat weer in de kosten kan schelen. Het is slim om een onderhoudsschema op te stellen voor alle voertuigen en ook te zorgen dat dit schema wordt nageleefd! Denk bijvoorbeeld aan regelmatige controles van de banden, remmen en andere belangrijke onderdelen van de auto. Zo kun je stilstand en dure reparaties zoveel mogelijk voorkomen.

Managen van het brandstofgebruik

Een van de grootste uitgaven van een wagenpark zijn de kosten voor brandstof. Het is dan ook belangrijk om het brandstofgebruik goed in de gaten te houden en te verminderen waar kan. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door het rijgedrag te monitoren om te kijken of er wel zuinig gereden wordt en of er nog verbeteringen mogelijk zijn. Wanneer er bijvoorbeeld hard opgetrokken of abrupt geremd wordt, leidt dit tot een hoger brandstofverbruik. Hier kan de bestuurder op aangesproken worden of geeft medewerkers vooraf een korte meeting over hoe je zuinig kunt rijden. Ook kan het zeker de moeite waard zijn om in de toekomst te investeren en een gedeelte van het wagenpark te vervangen door zuinigere of elektrische voertuigen. Dit kan zeker op de lange termijn flink wat geld besparen!

Back To Top