Skip to content

In welke functie kom jij het best tot je recht? Of je nu student, starter of young professional bent

3 minuten

Kom je net uit de schoolbanken en ben je op zoek naar een baan die bij jou past, of ben je al een lange tijd ondergedompeld in het werkleven maar is het tijd voor een switch? Welke situatie ook op jou van toepassing is: een nieuwe baan vinden is niet de makkelijkste opgave. Gelukkig kunnen we je wel op weg helpen. Hieronder staan namelijk de stappen die je kunt volgen om te ontdekken welke functie bij jou past.

Stap 1. Denk na waar je interesses liggen

Wanneer je hebt besloten om op zoek te gaan naar een baan, moet je natuurlijk wel weten waar jouw interesses liggen en wat je leuk vindt. Om een 40-urige werkweek voor zo’n 40 jaar vol te houden, moet je wel werk hebben dat je daadwerkelijk interesseert. Anders zullen die 40 jaren érg lang aanvoelen. Vraag jezelf daarom af waar jouw interesses liggen. Dat kan bijvoorbeeld interieur of fashion zijn, maar bijvoorbeeld ook het omgaan met mensen of het oplossen van problemen. Door al jouw interesses op te schrijven op papier krijg je een iets beter beeld hoe jouw zoektocht naar een nieuwe functie moet starten.

Stap 2. Sta stil bij waar je goed in bent

Om jouw toekomstige functie tot een succes te laten leiden, is het naast jouw interesses ook belangrijk om stil te staan bij jouw kwaliteiten en vaardigheden. De kans is groot dat je deze kwaliteiten hebt ontwikkeld tijdens jouw studie of loopbaan. Maar naast de kwaliteiten op het werkgebied, kun je ook kijken naar de kwaliteiten van jou op persoonlijk vlak. Denk bijvoorbeeld aan goed kunnen luisteren, leiding kunnen geven of samen kunnen werken met verschillende mensen.

Stap 3. Doe verschillende beroepstesten

Jouw interesses gecombineerd met jouw kwaliteiten vormen een mooie combinatie. Nu is het tijd om na te denken in welke functie jij zowel jouw interesses als kwaliteiten kunt laten zien. Een goede manier die jou hierbij kan helpen is door een beroepstest te doen. Er bestaan verschillende testen op internet die je gratis kan invullen, die jou vervolgens een paar mooie opties geven. Misschien komt er wel uit dat een functie in de marketingsector volledig op jouw wensenlijstje aansluit. Dat betekent dat de zoektocht naar geschikte marketing vacatures beginnen.

Stap 4. Denk na of jouw toekomstige baan past bij jouw persoonlijkheid

Heb je een geschikte vacature gevonden? Dan is het belangrijk om bij het laatste puntje stil te staan: nadenken of de organisatie daadwerkelijk bij jou past. De toekomstige organisatie moet wel op jouw normen en waarden aansluiten en hetzelfde geldt andersom. Je wil natuurlijk niet dat er op een gegeven moment een mismatch ontstaat tussen jou en jouw nieuwe werkgever. Vraag jezelf daarom af wat jij zoekt in een bedrijf voordat je daadwerkelijk gaat solliciteren. Vind je het moeilijk om antwoord te geven op deze vraag? Dan kun je het ook aan mensen in jouw omgeving vragen. Vaak weten mensen in jouw omgeving hier makkelijk antwoord op te geven. Zij weten namelijk meestal wel wat bij jou past, en ook zeker wat níet bij jou past. Doe hier vooral je voordeel mee.

Stap 5. Solliciteren maar

Yes! Je hebt jouw interesses op een rij gezet, jouw kwaliteiten achterhaald en je weet wat je wil worden. Ook heb je tussen de finance vacatures een mooie functie gevonden en het lijkt erop dat de organisatie ook nog eens goed op jouw wensen aansluit. Nu is het tijd om te gaan solliciteren. Een spannend moment, want dit moment kan misschien jouw leven wel veranderen. Stel een motivatiebrief op en werk je cv bij. In de motivatiebrief kun je de organisatie overtuigen waarom jij de geschikte persoon bent voor die functie. Vergeet ook vooral niet aandacht te besteden aan jouw cv, want dit is vaak het eerste waar de organisatie naar kijkt. Als laatst kun je jouw LinkedIn-profiel nog even een upgrade geven, want de kans is groot dat ze hier ook een kijkje op zullen nemen.

Stap 6. Voorbereiden op het sollicitatiegesprek

Heb je het verlossende telefoontje of een mail gekregen dat je op gesprek mag komen? Top! Nu komt het aan op de voorbereiding van het gesprek. Met de nodige informatie over het bedrijf en over de functie ga jij nét iets lekkerder het gesprek in dan wanneer je dat niet zal doen. Lees bijvoorbeeld nog eens de vacature door, want hierin staan de werkzaamheden en functie-eisen opgesomd. Ook moet je je goed verdiepen in het bedrijf. Check de socials en de website: waar staat het bedrijf voor en wat zijn hun kernwaarden? Daarnaast moet je je natuurlijk voorbereiden op de vragen die gegarandeerd gaan komen. Waarom ben jij geschikt voor de functie? Waarom wil je in die organisatie werken? Kun je iets over jezelf vertellen? Een goede voorbereiding is immers het halve werk, en het geeft je gegarandeerd net iets meer zelfvertrouwen. Succes!

Back To Top