Skip to content

Product verpakkingen bedrukken? 5 handige tips

3 minuten

Zet je een nieuw product op de markt? Het ontwerp en de kwaliteit van de verpakking is een cruciaal onderdeel in het marketingsucces. Je krijgt tenslotte nooit een tweede kans voor een eerste indruk. Een unieke, aantrekkelijke verpakking is als het ware het reclamebord van jouw product. Maar waar moet je aan denken in het designproces? Wij geven vijf handige tips voor verpakkingen bedrukken.

Packaging wordt als één van de zes P’s binnen de marketingmix gezien. De traditionele mix bestaat uit Product, Prijs, Plaats en Promotie. Later werden hier Personeel en Presentatie (Packaging) aan toegevoegd. Logisch, want klanten zien als eerste de verpakking. Dit zet de toon voor hun ervaring met jouw merk. Er zijn zoveel onderdelen waar je rekening mee moet houden dat het moeilijk kan zijn om te weten waar je moet beginnen. Daarom geven wij hieronder vijf handige tips voor verpakkingen bedrukken.

1: Denk aan je doelgroep en doel bij verpakkingen bedrukken

De klant staat centraal bij het ontwerpproces. Hoewel jijzelf misschien fan bent van felle kleuren en tierelantijntjes, is het belangrijk om rekening te houden met de behoeftes van je doelgroep. Analyseer daarom eerst de wensen van je klanten. Waar worden ze door getriggerd? Welke kleuren, vormen en beelden spreken hen aan? Neem daarnaast het doel van je product mee. Bij speelgoed zal de verpakking speels en kleurrijk zijn, terwijl de verpakking van elektronica juist strak en modern moet ogen. Heb je als merk al een bestaande huisstijl? Voer deze dan door op de verpakking, zodat het product herkenbaar blijft en dezelfde merkbeleving biedt.

2: Verpakkingen bedrukken: wees onderscheidend van concurrenten

Als je de concurrentie door en door kent, kan je erboven uitstijgen. Doe daarom een concurrentie analyse: onderzoek hun producten, onderscheidend vermogen, missie, visie en positionering. Kijk ook naar de kleuren, typografie, beelden en grafische stijl van de verpakkingen. Verwerk deze informatie vervolgens in een vergelijkingstabel. Zo kun je in één oogopslag zien wat de trends zijn en waar jij in kan uitblinken.

3: Licht de USP’s van het product uit

Primair brengt de productverpakking basisinformatie over. Denk aan de inhoud, een ingrediëntenlijst, een gebruiksaanwijzing en een barcode. Nadat je de (verplichte) informatie hebt toegevoegd, ga je verder met de unieke eigenschappen van het product. Licht uit wat de voordelen zijn: waarom moeten klanten jouw product kopen? Zorgt het ervoor dat ze zich jonger en gezonder voelen? Verlicht het pijn? Of bespaart het hun tijd? Speel in op de wensen en verlangens van de doelgroep, kom tot korte, krachtige USP’s en verwerk deze op de verpakking.

4: Werk samen met professionals

Naast een herkenbaar, uniek en duidelijk design moet je verpakking handig en praktisch zijn. Je wil natuurlijk geen verpakking die met pijn en moeite opengaat, óf juist zo slap is dat deze uit elkaar valt. Sla de handen in één met speciale verpakkingsontwerpers: middels een technische tekening kunnen zij de precieze maten doorvoeren en inschatten hoe de verpakking uiteindelijk zal functioneren. Aan de hand van de tekening maken zij blanco modellen van verschillende papiersoorten en -diktes om zo tot de perfecte materiaalkeuze te komen.

Je kunt jouw verpakkingsontwerp aanleveren bij de ontwerpers, maar je kunt hen ook om ondersteuning in het ontwikkelproces vragen. Met jouw ideeën, inzichten en/of huisstijl creëren zij een passend, relevant en uniek design.

5: Kwaliteit is key bij verpakkingen bedrukken

Als je samen met professionals een prachtig ontwerp hebt gemaakt en getest, sturen zij deze naar de drukker. Hierdoor weet je zeker dat de kwaliteit van de bedrukking op en top is. En dit is enorm belangrijk: de kwaliteit van de bedrukking is namelijk een weerspiegeling van de kwaliteit van je product. Slechte kwaliteit kan ervoor zorgen dat de doelgroep, hoe goed je ontwerp ook inspeelt op hun wensen, niet over zal gaan tot aankoop. Ga dus niet zelf verpakkingen bedrukken, maar laat dit over aan experts voor het allerbeste resultaat.

Back To Top