Ben je bezig met het afsluiten van een zakelijk energiecontract? Je moet dan op een aantal dingen letten om toekomstige problemen met je energieleverancier of onverwachte stroomstoringen te voorkomen. Dit zakelijke contract moet goed worden afgesloten en daarom vertellen wij in dit artikel waar je op moet letten.
Energie vergelijken 2024 is een slim idee en dit moet je goed aanpakken. Lees er hier meer over!
Wat is zakelijke energie eigenlijk?
Zakelijke energie wordt geleverd aan locaties met een zakelijke functie. Denk aan kantoren, winkels, horecagelegenheden en sportscholen. Zelfs als ZZP’er die vanuit huis werkt, kun je een zakelijk energiecontract afsluiten. Voor kleinverbruikers in het MKB en ZZP’ers lijkt zo’n contract veel op een particulier contract, waarbij je een vast maandtarief betaalt. Het verschil zit vooral in het energieverbruik. Zakelijke kleinverbruikers hebben vaak een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3 x 80 ampère, terwijl particuliere huishoudens meestal een aansluiting van 3 x 25 ampère hebben. Dit kan leiden tot grote verschillen in netbeheerkosten. Hoe groter de aansluiting, hoe hoger de netbeheerkosten, terwijl een grotere aansluiting niet altijd nodig is. Voor grootverbruikers zijn er aparte contracten waarbij het tarief gebaseerd is op het daadwerkelijke verbruik.
Kijk niet alleen naar de prijs
De prijs is natuurlijk belangijk, maar niet het enige waar je op moet letten. Een goedkope energieleverancier kan flinke besparingen op je energiekosten betekenen, maar het kan ook betekenen dat je vaker te maken krijgt met storingen. En dat wil je natuurlijk vermijden. Stroomstoringen kunnen ervoor zorgen dat belangrijke bedrijfsprocessen uren of zelfs dagen stilvallen. Daarom moet je niet alleen naar de prijs kijken. Zoek online naar klantrecensies en controleer of de kwaliteit van de energieleverancier overeenkomt met wat je verwacht.
Kijk naar de looptijd van het contract
De meeste zakelijke energiecontracten zijn voor langere tijd. Je kunt kiezen voor contracten van meerdere jaren, maar dat betekent niet altijd dat je voordeliger uit bent. Bij lange contracten krijg je vaak flinke kortingen, maar de energieprijs staat dan ook langer vast. Kijk daarom goed naar de looptijd van het contract en maak op basis daarvan een weloverwogen keuze. Teken niet meteen voor 10 jaar; overweeg de voordelen van een contract voor bijvoorbeeld 5 jaar. Zo vermijd je dat je voor lange tijd vastzit aan een contract en later misschien hoge kosten moet maken om eruit te komen.
Ga op zoek naar aanbiedingen
Het is natuurlijk verleidelijk om in te gaan op een aantrekkelijke aanbieding die duizenden euro’s per jaar kan besparen. Maar let op, niet elke aanbieding is zo voordelig als het lijkt. Energieleveranciers bieden vaak tijdelijke kortingen aan waarvan je in eerste instantie goed kunt profiteren, maar deze kortingen worden uiteindelijk verrekend over de andere maanden van het jaar. Wees dus voorzichtig met aanbiedingen waarbij je de eerste drie maanden gratis energie krijgt of 50% korting. Kijk goed naar de standaard maandprijs van deze abonnementen om te bepalen of het echt zo voordelig is. Gebruik hiervoor een zakelijke energievergelijker. Met deze tool kun je snel en eenvoudig de beste energieleverancier voor jouw situatie vinden, inclusief welke kortingen ze bieden en hoe voordelig deze echt zijn.