Skip to content

Goud kopen als strategie voor financieel management

2 minuten

Al zo lang als economische onzekerheden bestaan, zoeken ondernemers en beleggers naar manieren om hun vermogen veilig te stellen. Een van de strategieën die al eeuwenlang als solide wordt beschouwd, is het kopen van goud. Maar waarom is goud kopen een interessante optie voor ondernemers? En hoe past deze investering binnen de bredere context van financieel management? We bespreken het in deze blog.

Goud en financieel management

Goud heeft altijd een speciale plek gehad in de wereld van financiën. Het wordt gezien als een ‘veilige haven’ in tijden van economische of (geo)politieke onzekerheid of inflatie. Dit komt doordat de waarde van goud niet direct gekoppeld is aan valuta’s of aandelen. Wanneer de waarde van valuta’s daalt, bijvoorbeeld door inflatie, blijft goud dus zijn waarde behouden. De waarde kan zelfs toenemen. Voor ondernemers die hun vermogen willen diversifiëren, kan goud daarom een waardevolle toevoeging zijn aan hun portefeuille. Het kan bijvoorbeeld helpen om risico’s te spreiden. Dit is met name relevant in tijden van financiële onzekerheid, waarin de waarde van andere activa niet stabiel is.

De voordelen van goud

Ondernemers kunnen zich goed wapenen tegen economische schommelingen met goud. Het is een solide investering. Het spreiden van financiële risico’s is echter niet het enige voordeel van goud. Het biedt ook een aantal andere voordelen. Ten eerste is goud een liquide middel. Dit betekent dat het relatief eenvoudig omgezet kan worden in contant geld. Dit is onmisbaar en cruciaal voor ondernemers die snel willen kunnen inspelen op nieuwe zakelijke kansen of onverwachte uitgaven. Daarnaast laat de belastingdienst weten dat beleggingsgoud vrijgesteld is van BTW. Dit maakt het nog aantrekkelijker maakt voor ondernemers die belastingvoordelen zoeken. Verder is goud zoals gezegd bestand tegen inflatie en is daarmee een stabiele en zekere investering.

Een strategische keuze

Hoewel goud kopen aantrekkelijk klinkt, is het belangrijk om het te zien als een strategische keuze. Goud is namelijk geen middel om snel rijk mee te worden. Het is een manier om stabiliteit en zekerheid te waarborgen. Het is daarom verstandig om de aankoop van goud af te stemmen met een adviseur om ervoor te zorgen dat het past binnen het bredere financiële plan van het bedrijf. Er zijn bovendien verschillende manieren om goud te kopen. Dat varieert van fysieke goudstaven en munten tot beleggingen in goud-ETF’s (Exchange Traded Funds). Elke manier heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is als ondernemers belangrijk om af te wegen wat het beste bij jouw doelen en behoeften past.

Back To Top