Het belangrijkste deel van een sollicitatiegesprek is het begin. Dan heb je de kans om een geweldige indruk – of een slechte indruk – te maken op je gesprekspartner. In een studie werd duidelijk dat meer dan 30% van de HR managers tijdens de eerste vijf minuten van een sollicitatiegesprek besloten of ze een kandidaat aannamen. Zelfs als je een van de 70% van de HR managers tegenkomt die meer tijd nemen dan is het nog steeds belangrijk om een goede toon te zetten tijdens de eerste minuten van een sollicitatiegesprek. Houd die toon ook tijdens de rest van het gesprek aan, zodat je een goede kans maakt op een tweede gesprek en een baanaanbod.
Hier zijn wat tips over hoe je indruk kunt maken op je nieuwe werkgever.
Vóór het sollicitatiegesprek
Oefen, oefen, oefen. Bekijk de interview vragen die werkgevers het vaakst stellen en bedenk hoe je ze zult beantwoorden. Vraag een vriend om een oefen interview te houden om je vaardigheden in actie te zien en feedback te geven over je gespreksstijl.
Onderzoek het bedrijf voordat je een gesprek hebt. Neem de tijd om de organisatie te onderzoeken, zodat je er zo veel mogelijk over weet. Op die manier ben je voorbereid om vragen te beantwoorden over wat je over het bedrijf weet.
Zorg dat je het laatste nieuws over het bedrijf kent. Behalve de organisatie onderzoeken kun je ook kijken of je wat inside informatie over het bedrijf en zijn werknemers kunt krijgen. Kijk op LinkedIn, Facebook of je iemand kent die inside informatie met je kan delen.
Bekijk de vacature. Leer zo veel mogelijk over de baan. Neem de vacature door en weet wat de werkgever zoekt in de persoon die hij aanneemt. Bekijk ook je sollicitatiebrief en cv, zodat je duidelijk bent over wat je de werkgever te bieden hebt.
Bekijk de werkgever op LinkedIn. Neem een minuut of twee de tijd om de interviewer op LinkedIn te bekijken als je hem kunt vinden. Dat geeft je een indruk van de persoon met wie je een gesprek zult hebben, en ook van zijn of haar carrièrepad en anciënniteit bij het bedrijf.
Je klaarmaken voor het sollicitatiegesprek
Draag gepaste interview kleding. Het kan ongemakkelijk zijn als je overdressed – of underdressed – op een sollicitatiegesprek verschijnt. Kleed je altijd passend voor een sollicitatiegesprek, zodat je de beste eerste indruk maakt.
Gebruik niet te veel parfum of eau de cologne. Sommige mensen hebben gevoeligheden of allergieën voor geuren. Anderen hebben sterke reacties op geuren – en niet altijd positieve. Zorg ervoor dat de interviewer zich kan concentreren op je kwalificaties, niet op je parfumkeuze.
Vermijd zweterige handpalmen. Niemand wil een slijmerige, natte hand aanraken. Als je op weg naar het gesprek het toilet kunt bezoeken, was en droog dan je handen grondig. Als dat niet mogelijk is, gebruik dan een tissue om je handen droog te maken.
Tijdens het sollicitatiegesprek
Haal diep adem. Dan nog eens. Sollicitatiegesprekken kunnen stressvol zijn. Haal, terwijl je op het toilet bent, een paar keer diep adem en bedenk dat je hier bent omdat je uitgekozen bent voor het interview.
Begroet de interviewer hartelijk. Stel jezelf voor door hallo te zeggen en handen te schudden als dat gepast is. Maak oogcontact, maar zorg ervoor dat je niet te lang staart of je ogen sluit. Je wilt vriendelijk en open overkomen.
Glimlach
Glimlach als je de gesprekspartner ontmoet en als het gepast is tijdens het gesprek. Positieve mensen met sterke intermenselijke vaardigheden hebben meer kans om aangenomen te worden.
Net als bij oogcontact is het mogelijk een glimlach te overdrijven. Zorg ervoor dat je grijns vriendelijk overkomt door tijdens oefen interviews om feedback te vragen.
Toon je enthousiasme
Toon je passie voor wat je doet en wat je in je volgende baan zou willen doen. Het is goed om de interviewer te laten weten dat je van je werk houdt en opgewonden bent over deze kans.
Laat zien hoe je goed bij de baan past. Onderbouw je enthousiasme met feiten. Het is niet genoeg om te zeggen dat je de juiste spullen voor de baan hebt. Wees specifiek en laat de werkgever zien waarom en hoe je gekwalificeerd bent.
Raak niet in paniek
Zelfs als je al het juiste voorwerk gedaan hebt, kun je overrompeld worden door een interviewvraag die je niet verwachtte. Bereid je voor op het ergste, zodat je op het moment zelf veerkrachtig kunt zijn.
Deel een verhaal of twee. Noem niet alleen je kwalificaties. Gebruik in plaats daarvan je vertelkunst om voorbeelden te delen van wat je op je werk bereikt hebt. Er is niets beters dan een waargebeurd verhaal om je gesprekspartner te boeien en te laten zien wat je kunt.
Na het gesprek
Zorg voor een follow-up na het gesprek. Een laatste manier om de beste indruk te maken en te laten zien dat je om deze kans geeft, is een follow-up met een e-mailbericht, een briefje, of een telefoontje. Bedank hem voor het gesprek en herhaal waarom je een geweldige kandidaat voor de baan bent.