Skip to content

Hoe maak je een risicoanalyse van je bedrijf?

2 minuten

Werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun team veilig kan werken en ook gezond blijft. Dit doe je met een actief systeem om risico’s te beheren. Een belangrijk onderdeel hiervan is het maken van een risicoanayse en maatregelen nemen om die te voorkomen. Dit betekent dat je altijd oplet voor gevaren en risico’s op de werkvloer. Je kijkt goed naar hoe het werk wordt gedaan en wat de omstandigheden zijn, zodat je erachter kunt komen waar de risico’s liggen en hoe je deze kunt aanpakken.

Wat is een risicoanalyse?

Een risicoanalyse is eigenlijk gewoon het proces waarbij je kijkt naar wat er allemaal mis kan gaan in je bedrijf, van natuurrampen tot ongelukken op de werkvloer of problemen met gevaarlijke stoffen. Je kunt zelfs kijken naar de veiligheid van je bedrijf en hoe bestand het is tegen inbraak. Je gaat na hoe waarschijnlijk het is dat zoiets gebeurt en hoe erg het zou zijn voor je team en je bedrijf als het echt misgaat.

Waarom is een risicoanalyse belangrijk?

Een risicoanalyse is om een paar redenen noodzakelijk. Je kunt zo namelijk vroegtijdig mogelijke problemen voor je bedrijf spotten, zodat je al actie kunt ondernemen voordat er iets misgaat. Je kunt bijvoorbeeld slagbomen plaatsen op je terrein als je vaker ongewenste mensen over de vloer hebt. Daarnaast zorg je hiermee dat je bedrijf voldoet aan alle regels voor veiligheid en gezondheid op het werk. Bovendien creëer je zo een veilige werkomgeving voor iedereen die er werkt. En wie wilt dat nou niet?

Wie is verantwoordelijk voor de risicoanalyse?

Jij als werkgever moet deze risicoanalyse van je bedrijf uitvoeren. Je krijgt hierbij hulp van je eigen team en van externe experts die gespecialiseerd zijn in veiligheid en bescherming op het werk. Samen met hen en je managementteam bekijk je wat de risico’s zijn en besluit je welke stappen je moet nemen om alles veilig te houden.

Hoe voer je een risicoanalyse uit?

Bij een risicoanalyse ga je stap voor stap te werk. Eerst ga je op zoek naar alles wat eventueel gevaarlijk kan zijn voor je team. Daarna kijk je hoe groot die gevaren zijn en of ze wel of niet te accepteren zijn. Vervolgens pak je die gevaren aan door de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. Tot slot check je welke kleine risico’s er nog over zijn en update je je analyse als dat nodig is.

Hoe bereid je je voor op een risicoanalyse?

Voor je start met de risicoanalyse, moet je even de tijd nemen om alles op een rijtje te zetten. Beslis wat je allemaal wilt onderzoeken, wat en wie je daarvoor nodig hebt en welke regels je moet volgen. Bedenk welke werkprocessen, taken en plekken je gaat bekijken en zorg dat je de juiste mensen erbij haalt om mee te denken en te helpen.

Back To Top