skip to Main Content
destep analyse

De DESTEP analyse

DESTEP is een acroniem voor Demografisch, Economisch, Sociaal-cultureel, Technologisch, Ecologisch en Politiek-juridisch. Dit zijn allen factoren die zowel positieve als negatieve invloed kunnen hebben op een onderneming. Een DESTEP analyse zorgt voor een goed beeld van enkele kansen en bedreigingen in de omgeving van een bedrijf.

Demografisch factoren

Demografisch factoren zijn alle factoren die met de bevolking te maken hebben. De bevolking heeft invloed op een onderneming omdat een deel van de bevolking onder de doelgroep van een onderneming valt. De vergrijzing in Nederland is een demografische ontwikkeling. Deze ontwikkeling kan positief zijn voor een onderneming zich richt op het maken van rollators, maar het kan ook een negatieve ontwikkeling zijn voor een winkel die schoolartikelen verkoopt. Andere voorbeelden van demografische ontwikkelingen zijn groei in aantal kleine huishoudens, bevolkingsgroei, groei aantal allochtonen, etc.

Economische factoren

Economische ontwikkelingen zijn alle factoren die de economie beschrijven. Een groeiende economie staat gelijk aan groeiontwikkelingen voor bedrijven en een economische crisis kan het einde beteken voor vele ondernemingen. Ook kunnen er juist veel kansen ontstaan voor bedrijven die focussen op het lage segment van de markt. Zo heeft winkelketen ‘Action’ een flinke groei gehad tijdens de economische crisis. Andere voorbeelden van economische ontwikkelingen zijn werkloosheid, BNP, consumentenuitgaven, import/export etc.

Sociaal-cultureel factoren

Sociaal-culturele ontwikkeling zijn ontwikkelingen op het gebied van leefgewoontes en cultuur. Je kunt ook stellen dat deze ontwikkelingen de gedachten van de bevolking beschrijven. Denk hierbij aan de gezondheidstrend die zich de laatste jaren voldoet. Steeds meer bakkers, groenteboeren, etc. bieden biologische varianten van hun producten aan en supermarkten verkopen steeds meer ‘superfoods‘. Dit voorbeeld heeft natuurlijk een positief effect gehad op sportscholen en biologische voedsel, maar een negatief effect op bedrijven zoals McDonalds. Andere voorbeelden van Sociaal-culturele ontwikkelingen zijn het aantal hongeropgeleiden, vrijetijdsbesteding, etc.

Technologische factoren

Technologische ontwikkelingen zijn (zoals het woord al aangeeft) ontwikkelingen op het gebied van technologie. Hieronder vallen patenten, uitvindingen, nieuwe producten etc. Een nieuwe uitvinding kan een nieuwe kans voor een bedrijf betekenen. De eerste e-smokers waren grote, lompe apparaten waardoor ze niet echt trendy waren. Toen de technologieën verbeterde en het apparaat slanker gemaakt kon worden, groeide de markt enorm. Technologische ontwikkelingen kunnen ook bedreigingen betekenen. Door de mogelijkheid tot snellere internet verbindingen was het mogelijk om video’s in HD kwaliteit te streamen naar de tv. Dit zorgde ervoor dat consumenten de keuze konden maken tussen Netflix en naar de bioscoop gaan. Dit is een bedreiging voor de bioscopen. Andere voorbeelden van technologische ontwikkelingen zijn nieuwe technologieën/producten, groei van adoptie van technologieën (Gartner curve) etc.

Ecologische factoren

Ecologische ontwikkeling zijn ontwikkelingen op het gebied van milieu en natuur. De laatste tijd word er steeds meer aandacht besteed aan duurzaamheid. Als bedrijf zijnde moet je zorgen dat je producten duurzaam zijn, anders kiezen potentiële klanten voor een duurzamer alternatief. Verder kunnen natuurrampen en klimaat ook invloed hebben op een bedrijf. Zo gaan minder mensen op wintersport als er door global warming minder sneeuw ligt op de pistes. Andere voorbeelden van ecologische ontwikkelingen zijn klimaat, weer, milieu etc.

Politiek-Juridische factoren

Politiek-Juridische ontwikkelingen zijn ontwikkelingen op het gebied van regelgeving. Regelmatig worden bepaalde producten verboden of verplicht door de overheid. Denk hierbij aan de verpakkingen van sigaretten die roken ontmoedigen. Een ander voorbeeld is valbescherming dat door de overheid verplicht wordt om te gebruiken door gebouweigenaren. Andere voorbeelden van politieke-juridische ontwikkelingen zijn regelgeving, politieke besluiten, invloed van politiek op bedrijfsleven, etc.

Back To Top