Skip to content

Wat is affiliate marketing?

2 minuten

Affiliate marketing is een model waarbij een bedrijf een vergoeding geeft aan derden voor het genereren van (website) verkeer of het realiseren van verkopen van hun producten of diensten. Deze derden heten affiliates en zij genereren zoveel mogelijk traffic of verkoop in ruil voor deze commissie.

Veel Online marketing bureau’s of freelance webdesigners hebben hier of daar wel een of meer affiliate marketing projecten lopen. Omdat ze vrij makkelijk zelf de benodigde werkzaamheden daarvoor kunnen uitvoeren.

De ontwikkeling van affiliate marketing

Het internet heeft de ontwikkeling van affiliate marketing enorm doen groeien.  Amazon liep daarin voorop door bloggers links te laten plaatsen in hun artikelen die linkten naar de producten op de site van Amazon. Elke verkoop transactie die via hun blogpagina tot stand kwam leverde  hun een commissie op.

In die zin is Affiliate marketing een soort performance marketing model waarbij de verkoop is uitbesteed aan een enorm netwerk externe verkopers.

Volgens de laatste cijfers vind zo’n 15% van de e commerce verkoop plaats via Affiliate verkoop.

Affiliate marketing dateert van voor het internet, maar is met de ontwikkeling van digital marketing, analytics en cookies een gigantische miljardenindustrie geworden.

Een bedrijf met een affiliate programma kan namelijk precies zien welke websites de leads en verkopen genereren.

Hoe werkt Affiliate marketing precies?

Een webshop die een groter publiek wil bereiken kan bijvoorbeeld een of meer affiliates inzetten. die affiliate heeft misschien wel meerdere websites en e maillijsten die hij kan inzetten. Hoe meer hij er heeft hoe groter zijn netwerk.

Daarop promoot hij de aangeboden producten of diensten aan zijn netwerk door middel van artikelen, advertenties, e mails en links op zijn websites.

Zodra er een verkoop tot stand komt ontvangt de affiliate een commissie van bijvoorbeeld 5 of 10% van de verkoopprijs.

Een win-win situatie voor de verkoper en de affiliate.

Conclusies;

  • Affiliate marketing is een model waarbij een verkopende partij een commissie geeft aan anderen die verkopen voor hen genereren via hun eigen netwerk en werkzaamheden.
  • Een verkoper geeft meestal commissies voor verkopen dan voor bezoekers of exposure.
  • Door ontwikkeling van fraude worden nu  bijna alleen maar commissies uitgekeerd op basis van verkopen i.p.v. bezoekers of vertoningen.

Voor en nadelen van een affiliate programma

De verkoper bepaalt de voorwaarden van het affiliate programma. Vroeger werd er nog wel betaald per click of per vertoning. Maar dat is steeds meer ontwikkeld naar een vergoeding per daadwerkelijke verkoop, met name doordat er steeds meer fraude ontstond.

Tegenwoordig is de manier waarop leads en verkopen mogen worden gegenereerd aan strikte banden gelegd. Sommige affiliate marketing programma’s beschrijven zelfs volledig hoe een bepaalde product of dienst moet worden besproken voordat een affiliate link kan worden goedgekeurd.

Een affiliate programma vereist een goed uitgewerkt plan en voorwaarden waar affiliates aan moeten voldoen. Maar biedt enorme kansen om een gedreven en creatieve club verkopers in te zetten voor de verkoop van jouw product.

Misschien interessant om te lezen

Back To Top