Skip to content

Cloud migratie: wat is het?

2 minuten

Je hoort er steeds meer over: cloud migratie. Of je nu een IT-professional, een ondernemer of simpelweg nieuwsgierig bent naar de technologische vooruitgang, er valt nog veel te leren over cloud migratie. In dit blog gaan we dieper in op de fascinerende wereld van de cloud migratie en maken we onderscheid tussen de verschillende soorten migratie. Lees snel verder om meer te leren!

De definitie

Wat is het nu precies? Bij een cloud migratie worden apps en gegevens van locatie A naar locatie B verplaatst. Gegevens kunnen worden verplaatst van privé servers naar servers van een provider van een openbare cloud. Ook is het mogelijk om gegevens te verplaatsen tussen verschillende clouds. Oke, duidelijk, maar wat is nu het voordeel van een cloud migratie? De drie belangrijkste voordelen zijn als volgt: het verminderen van de IT-kosten, het verbeteren van de prestaties, maar ook het bevorderen van het gebruiksgemak.

Verschillende soorten migratie

Datacentermigratie

Bij de migratie van een datacenter worden gegevens van on-premises servers en mainframes verplaatst naar de servers van een cloudprovider. Deze bevinden zich meestal in grote, goed beveiligde en professioneel onderhouden gebouwen. De meest voorkomende manier om datacenter resources naar de cloud te verplaatsen is door netwerken met een hoge capaciteit.

Migratie van cloud naar cloud

Vaak gebruiken organisaties meerdere clouds, vaak als gevolg van fusies en overnames. Een organisatie kan ervoor kiezen om gegevens te verplaatsen tussen hun openbare clouds. Dit kan door middel van migratie van cloud naar cloud. Dit is handig voor organisaties en bedrijven wanneer zij gebruik willen maken van de services, producten en prijzen van verschillende cloudplatformen.

Hybride cloudmigratie

Veel organisaties kiezen ervoor om bepaalde gegevens in hun on-premises datacenter te houden en slechts een deel van de gegevens en resources te verplaatsen naar de cloud. Hierdoor ontstaat er een ‘hybride cloud’. Voordelen hiervan zijn onder andere het maximaliseren van de waarde van bestaande on-premises datacenters apparatuur en het feit dat bedrijven en organisaties in bepaalde bedrijfstakken zo kunnen voldoen aan de naleving vereisten voor de bedrijfstak en overheid. Hybride clouds zijn ook erg handig voor back-ups van cloud naar cloud!

Al met al biedt cloudmigratie een spannende en veelbelovende toekomst voor de zakelijke wereld. Het is van cruciaal belang voor organisaties om goed geïnformeerd te zijn over deze technologische vooruitgang om te gedijen in de digitale wereld van vandaag. Dus waar wacht je nog op? Duik in de wereld van cloud migratie en ontdek de mogelijkheden die het voor jouw organisatie kan bieden!

Back To Top